ETKİNLİKLER Yarının Dünyasına İvmeyle Güncel Sanat Sergisi
“Yarının Dünyasına İvmeyle” sergisi
2-30 Kasım’da YTÜ Tarihi Hamam binasında düzenlendi
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin SIGMA işbirliği ile düzenlediği, bilim ve teknolojideki üstel ilerlemenin hayatımıza ve insana yansımalarını sanatçılar Engin Beyaz, Hakan Gündüz, Numan Okutan, Ozan Türkkan ve Nergiz Yeşil’in gözünden aktaran “Yarının Dünyasına İvmeyle” sergisi, 2-30 Kasım tarihleri arasında YTÜ Davutpaşa Kampüsünde bulunan Tarihi Hamam’da düzenlendi.
Ziyaretçileri yapay zekâ, makine öğrenimi, dirimbilim, dijitalleşme ve iletişim üzerinden bilim ve teknolojideki en son gelişmelere dönük iç görülere ve tartışmalara davet eden serginin küratörlüğünü Eşref Alemdar yaptı.
Sergide Engin Beyaz’ın, etrafımızı saran iletişim ağlarını ve teknolojiyi sembolize eden dev örümcek ağları, dijital sanat ve deneysel medya üzerine çalışmalarıyla tanınan Ozan Türkkan’ın yaşamın başlangıcına ve döngüsüne adanmış ses, yapay zekâ ve makine öğrenimi desteğiyle oluşturduğu video yerleştirmesi ile Hakan Gündüz’ün makine zekâsı ve on binlerce adet yağlıboya tabloyu içeren veri setini kullanarak izleyicilerin duygu durumlarından anında yarattığı portreleri yer aldı. Ressam Numan Okutan’ın insan bitki melezi absürd portresi ile insansı robotların yaşamımız içindeki varoluşuna dikkat çeken yağlı boya tablosunun yanı sıra, biyosanatçı Nergiz Yeşil’in Kombucha mantarı kullanılarak elde edilen sözde deri örnekleri ile hiç var olmamış bir türü işaret eden yerleştirmesi de yine sergide yer aldı.
Sergi, 30 Kasım’a Kadar boyunca Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Tarihi Hamam’da Pazartesi-Cuma günleri saat 10:00-16:00, Cumartesi günleri ise saat 10:00-16:30 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Serginin küratörü Eşref Alemdar’ın moderatörlüğünde düzenlenen sanatçı konuşmalarının yanı sıra, sergiye paralel olarak düzenlenen“Yarının Kentine İvmeyle” konferans dizisinde Türkiye’nin önde gelen mimarları ve SIGMA yöneticileri ile uzmanları ağırlandı. SIGMA Kurucusu ve Genel Müdürü Abuzer Sarı’nın “Dijital Çağda Mühendislik ve İnşaat” başlıklı konuşması ile başlayan konferans serisi Mimar Melike Altınışık’ın katılımıyla düzenlenen “21. Yüzyıl Maestroları ve Aktörleşen Araçlar” söyleşisi ile devam etti. Mimar Gökhan Avcıoğlu ise “Mimarlık ve Teknoloji ile Kültürel Gelecek” konferansının konuğu oldu. SIGMA’dan Mimar Süheyla Kurt ve BIM Uzmanı Pınar Kabaoğlu “Dijital Çağda Kent ve Mimarlık” söyleşisinde öğrencilerle buluşurken, SIGMA Yangın Mühendisi Onur Turanlı ise yeni bir mühendislik alanı olarak Yangın Kurunum Mühendisliği hakkında öğrencilere bilgi aktardı.